Spoštovani kolegi,

vabljeni, da se udeležite predavanja prof. dr. Darka Darovca o koprskih srednjeveških statutih.

Predavanje iz cikla Srečanja z dediščino bo potekalo v sredo, 22. 2. 2023 ob 18:00 v glavni dvorani Pokrajinskega muzeja Koper ter preko spleta (preko aplikacije Microsoft Teams). Predavanje poteka v sklopu razstave Koper Capodistria 1500, obdobje 932 – 1380.

Predavanje bo orisalo temeljne značilnosti oblikovanja srednjeveških mestnih statutarnih pravil na območju Zgornjega Jadrana s posebnim ozirom na koprskih statutih. Pomembna novost je (ponovno) odkritje koprskega statuta, ki naj bi bil iz leta 1380 in ga hranijo v Državnem arhivu Benetke, kot tudi med drugo svetovno vojno odtujeno arhivsko gradivo koprskega komuna. Sklepni del predavanja bo namenjen primerjavi koprskih statutov, ki jih hranijo v Benetkah, z onimi, hranjenimi v Državnem arhivu v Reki, iz leta 1423.

Povezava do predavanja: https://teams.microsoft.com/dl/launcher/launcher.html?url=%2F_%23%2Fl%2Fmeetup-&type=meetup-&deeplinkId=bd0e33ed-f3e7-47d3-9b4d-c3c907c6f1c3&directDl=true&msLaunch=true&enableMobilePage=true&suppressPrompt=true

Opomba: Videokonferenca bo potekala preko brezplačne aplikacije Microsoft Teams.

Svetujemo vam, da si jo predhodno naložite.

Vljudno vabljeni!

Utrinke s predavanja si lahko ogledate s klikom na spodnje fotografije:

 

Predavanje je dostopno tudi na YouTube kanalu Pokrajinskega Muzeja Koper:

https://www.youtube.com/channel/UCNghdg8q0klCXRkIYT2ktPwđ

ali: https://www.youtube.com/watch?v=2T_U7SHYRkM&ab_channel=PokrajinskiMuzejKoper

« | »